+46(0)8-590 344 60 info@redclean.se

Öhlins satsar miljövänligt med ultraljudstvätt för krävande komponentrengöring

Mar 10, 2022 | Nyheter

Företaget Öhlins Racing har kallats en ”fullfjädrad svensk framgångssaga”. Att det verkligen är en framgångssaga råder det heller ingen tvekan om. Företaget startades i Upplands Väsby år 1976. Det var då Kenth Öhlin grundade företaget i sin pappas verkstad och utvecklade sin första legendariska stötdämpare för motorcross. Sedan dess har Öhlins satt nya globala standarder genom världsledande stötdämpning och fjädringssysten till racingteam, OEM-partners och eftermarknad. Under årens lopp har mer än 300 världsmästartitlar erövrats med god hjälp av Öhlins stötdämpare med den karaktäristiska guldgula färgen.

Idag har företaget, med huvudanläggning i Upplands Väsby, närmare 300 anställda och 97 procent av allt som tillverkas går på export till mer än 50 länder. Sedan 2019 är Öhlins Racing en del av DRIV-divisionen inom det amerikanska bolaget Tenneco Inc. som är ledande inom konstruktion, tillverkning och distribution av prestandaprodukter för fordonsmarknaden.

Även om många förknippar varumärket Öhlins med stötdämpare så är verksamheten idag betydligt bredare än så. Företaget utvecklas ständigt och tillverkar även framgafflar och styrdämpare till bilar och MTB-cyklar. Antalet komponenter som Öhlins slutmonterar i den ”blå fabriken” i Upplands Väsby blir ständigt fler och ett exempel är hydrauliska ventiler som används i semiaktiva stötdämparsystem av biltillverkare som VW, Audi, BMW, Honda och Volvo. Totalt har med än 10 miljoner ventiler levererats till bilindustrin.

Kan en ultraljudstvätt svara upp mot Öhlins renhetskrav?
Årligen tillverkar Öhlins upp emot 150 000 enheter och flödet av komponenter som slutmonteras till färdiga enheter är intensivt. I många år har företaget haft en lösningsmedelsbaserad tvätt för komponentrengöring. Med ambitionen att hitta ett mer miljövänligt alternativ började företaget för ett par år sedan att titta på tvättsystem från olika leverantörer.

”Skälet till att vi ville byta var att lösningsmedlet vi använde har en negativ påverkan på miljön, och det kunde även innebära en hälsofara för dom som jobbar med det. Vi ville förbättra i båda fallen utan att göra avkall på våra produkters prestanda och med bibehållet krav på tvättresultatet av komponenterna”, säger Fredrik Johansson som är Production Engineering Manager på Öhlins.

En kontakt etablerades med RedClean där Ingemar Karlsson såg en möjlighet att svara upp mot Öhlins krav och behov med ett tvättsystem baserat på ELMAs ultraljudsteknik. ELMA har tillverkat ultraljudstvättar sedan 1981 och har ett mycket brett program.

Komponenter provtvättades
”Eftersom Öhlins ställde mycket höga krav genomfördes provtvättningar av ett antal komponenter hos ELMA. Renhetskvaliteten kontrollerades av Öhlins och de testprotokoll som togs fram låg sedan som grund för det förslag vi tog fram för en kundanpassad ultraljudstvätt. Det var många faktorer som vägdes in som till exempel ultraljudseffekt, typ av tvättmedel, temperaturer och tvätttider”, berättar Ingemar Karlsson.

De kontroller som gjordes av renhetskvaliteten visade att RedCleans lösning skulle svara upp mot Öhlins krav, men Fredrik Johansson berättar att det fanns en osäkerhet innan. ” Ja. Vi var osäkra på om tvättresultatet skulle bli lika bra som med lösningsmedel. Vi visste inte om tvätten skulle komma åt knepiga geometrier och trånga utrymmen inuti alla komponenter, och på dessa ställen även lyckas torka på samma sätt, eftersom mycket av det vi tvättar är rostbenäget”.

En ultraljudstvätt skräddarsydd för Öhlins behov
Den ultraljutstvätt som RedClean anpassade och installerade hos Öhlins Racing under 2020 är sammansatt av en ultraljudstvätt (modell T 1330 H/3-MF2)  och en sköljtank från ELMA. Dessutom har RedClean kundanpassat lösningen med en varmluftstork från en annan leverantör samt ett pneumatiskt lock till ultraljudstanken och även sköljtanken. Detta är samma typ av lock som varmluftstorken hade som standard.

Öhlins ultraljudstvätt togs i drift under 2020 och vid en tillbakablick kan Ronny Ingman  på Öhlins avdelning Assembly Production konstatera att RedCleans helhetslösning för ultraljudstvätten svarat upp mot förväntningarna. Tvätten är jättebra. Resultatet uppfyllde våra krav och motsvarade förväntningarna. Både driftsäkerhet och tillgängligheten har varit lika bra som tidigare, och vi har inte haft några problem. Vi är även nöjda med tvättresultatet, oljan tvättades bort på ett effektivt sätt”.

Ingemar Karlsson är glad för samarbetet med Öhlins Racing och företagets satsning på ultraljudstvättning. ”Här har vi visat att ultraljudstvättning även lämpar sig för komponenter som annars är svåra att rengöra då det kan ha små hål och andra svåråtkomliga utrymmen. Att tvättprocessen med ultraljudstekniken dessutom är miljövänlig och ekonomisk är givetvis ett extra plus!”, avslutar Ingemar Karlsson.

Några Fakta om ELMAs ultraljudstvätt T1330 H/3-MF2:
Kapacitet: 300 l, Ultraljudseffekt: 2000 watt, HF-frekvens: 25/45 kHz (omkopplingsbar), Ställbar temperatur 30-85 grader, Funktioner: degasfunktion som renar tvättvätskan från syrgas och svepfunktion, Effektjustering 10- 100%, Uppvärmningskapacitet: 9000 Watt.